Бизнесът с Великобритания след Брекзит

17.03.2021

Два месеца, след като се сложи точка на сагата и се постигна споразумение – каква е равносметката? Всъщност историята с Брекзит изобщо не е приключила. У нас сякаш на пръв поглед няма особени промени, може би защото стокообменът ни с Великобритания не е голям, но всъщност бизнесът не остана недокоснат от новите правила на търговия и отношения.

И най-лошото е, че за фирмите неприятностите не са приключили. Напротив – собственици на фирми, търгуващи с Великобритания, казват, че цари хаос, неяснота и несигурност.

Данните на националната британска статистика показват, че през януари износът към Великобритания на ЕС е драстично спаднал с над 40%. Вносът също намалява с почти 29%.

Сривът на търговията е огромен, защото самата Великобритания не успя да се организира навреме с митническия си контрол. Както стана ясно контролът на стоки, пристигащи на Острова от ЕС, се отлага за догодина.

Така икономиката на страната вече е назад с 3%, а 2/3 от фирмите, които работят във или с Великобритания страдат от бавен или тромав износ и внос, повече бюрокрация, повече процедури и тежки административни стъпки. И това води до оскъпяване на редица стоки и услуги.

Български фирми, които търгуват и оперират на британския пазар вече са съкратили драстично продукцията и дейността си. Не малко са и българите, които се прибират в България.

В следващото видео можете да видите разговора ни с Иво Върбанов, който е бутиков винопроизводител. Той отчита 50% спад заради Брекзит и възнамерява да се насочи върху други пазари.