Дончев: Не съм получил нито едно предложение за промяна на Плана за възстановяване

28.04.2021

Планът за възстановяване и устойчивост вече е известен, повечето неща и параметри по него се знаят. До 2026 година очакваме около 12,6 милиарда лева безвъзмездни средства. Първата чернова беше публикувана още в края на миналата година. След това той претърпя редакция, при която съществената промяна беше, че се отдели по-малък ресурс за зелени политики – но се сложи конкретен фокус върху региона на Маришкия басейн, защото въглищните централи рано или късно ще спрат да работят на въглища.

Сега на прицел на дискусии и обсъждания е третият вариант, където отново има промени, например за зелена политика средствата отново са увеличени. Леко покачване има на средствата за саниране, за разработване на водород, също така и за цифровизация и дигитализация – и на бизнеси и на хора.
Спорът се заформи ще внасяме ли в срок плана към ЕК и най-вече кой ще го внася?

В регламента е записан е един инструктивен срок до 30 април, той е направен, за да могат държавите членки по-скоро да се мобилизират и да работят в срок. Това заяви за БИЗНЕС.БГ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Крайният срок, в който плановете могат да бъдат представени е средата на 2022 г. Няма нужда планът да бъде ратифициран от парламента, уточни той.

„Репликата ми, че не е редно Планът да бъде внасян от едно правителство, което вероятно има седмица или две срок на работа, беше породена от това че 5 от политическите сили, които участват в този парламент през последните два месеца направиха редица анонси, че този План не е добър, че те имат алтернативни планове, предложения за промени или предложения за ревизии. Планът ще се реализира през следващите 5 години и е редно той да бъде внесен от правителство, което има по-дълъг политически хоризонт. Не видях конкретни предложения за ревизия на Плана. От нито една политическа сила не съм получил конкретно предложение за промяна, алтернативен план или дори параметри, които трябва да бъдат ревизирани“, обясни Дончев.

Гледайте цялото интервю във видеото.