Енергийната криза в Европа – на какво да заложи България?

21.12.2021

Рекордните цени на енергията в цяла Европа беше темата на това издание на предаването „Референдум“. Специално проучване на “Алфа рисърч” за предаването показва мнението на обществото по най-дискутирания проблем в момента.

Според почти 57 на сто от хората поскъпването на тока е резултат от спекулативното нарастване на цените в България, 53% го отдават на лош контрол на КЕВР, а 46% са убедени, че то се дължи на скока на цените в цяла Европа.

Подробното изследване на “Алфа рисърч” за „Референдум“ показва, че почти 63% от хората виждат решението на проблема с тока в разширяването на АЕЦ „Козлодуй“.

Изключително любопитни са и резултатите на друг въпрос – затварянето на въглищните централи. Почти 60 на сто от запитаните смятат, че трябва по-бързо да се осигури алтернатива на въглищните централи в енергетиката, а според 39% трябва да се стремим максимално да удължим срока за затварянето им.

Мораториумът за цените на тока, обаче, ще вдигне рязко цените след отмяната му, според 54%. На мнение, че той дава време за намиране на добро решение, са 44 на сто от запитаните.

В предаването „Референдум“ темата за галопиращите цени на енергията, които са голямо предизвикателство за цялата европейска икономика коментираха евродепутатите Цветелина Пенкова от ПАСД/ БСП и Илхан Кючюк от Обнови Европа/ДПС, енергийните експерти Калоян Стайков – – главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, и Веселин Тодоров – председател на Асоциацията на търговците и производители на природен газ и водород, от Виена се чу мнението на проф. Янко Янев – –  директор на Института за управление на ядрените знания, а от Букурещ – на опитния румънски евродепутат от ЕНП Мариан Жан Маринеску.