Атанас Пеканов: От нас се очаква да засилим отчетността на главния прокурор, както и да предоставим ефективни мерки за борба с корупцията

10.09.2021

От наша гледна точка в неговата цялост Планът за възстановяване и устойчивост е финализиран, остават двата големи въпроса – в сферата на върховенството на закона и по темата за енергетиката, заяви в „Още от деня“ Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства.

„Парите трябва да идват, само когато са направени истински реформи, които да гарантират, че парите на всички европейски данъкоплатци отиват на правилното място“ каза Пеканов и поясни за съдебната реформа, че „трябва да се обещае, че съпките ще се правят през следващите години“. Поясни, че ще трябва да се правят, защото от това зависят парите.

Тъй като няма редовен кабинет, служебното правителство ще трябва да зададе това, което трябва да се случва в сферата на върховенството на закона.

„Много щях да се радвам, ако парламентарно представените партии се бяха обединили около някаква визия, предложения за какво са те готови в следващия функциониращ парламент да приемат. Ние ще зададем тези реформи и ще трябва да търсим консенсус, че следващият парламент ще ги приеме“, отбеляза вицепремиерът.

Закриването на специализираните прокуратури и съдилища все още не е записано в плана, изчакват дискусиите в парламента.

„Това, което се очаква от нас от европейските институции е да засилим отчетността на главния прокурор, както и да предоставим ефективни мерки за борба с корупцията“, подчерта Атанас Пеканов.

Има много разлинчни мнения, но трябва в следващите седмици да се обединят в нещо, посочи той и разясни, че са надградили плана в сферата на отчетността на главния прокурор.

Другият голям въпрос е в сферата на енергетиката, където е много по-трудно, каза Атанас Пеканов. Нашата енергетика е може би най-интензивната в Европа и много години по таза тема нищо не е правено, тя е неглижирана, посочи той и подчерта, че е важно да бъдат внимателни, да предоставят на хората във въглищните райони алтернатива и сигурност, че ще имат подкрепата на държавата.

Вижте цялото интервю във видеото.