Европейската мрежа на суперкомпютри – присъствието на България

08.01.2021

Основна цел е чрез разработването на суперкомпютъра, е да бъдат подпомогнати българските научни работници, да бъдат по-добре въоръжени за работата, която вършат в своята област, както и да бъдат привлечени инвеститори от българския индустриален бизнес. Това каза Георги Робев – изпълнителен директор на Стратегически център по изкуствен интелект – в предаването „Още от деня“.
Машината е една от общо 5 на територията на Източна Европа, които ще бъдат свързани и ще могат да изпълняват общи задачи. Инициативата е европейска, отбеляза Робев, „но ние третираме нашия суперкомпютър като български“.
Суперкомпютърът представлява високопроизводителен комплекс от сложни машини, които имат задачата да прехвърлят фундаменталната наука в приложима индустрия, обясни специалистът. Суперкомпютрите са фундаментът на трансформацията от аналоговия към бъдещия дигитален свят. Затова амбицията на българските компании, обхванати от този проект, е да ангажират повече учени и специалисти да привлекат повече заинтересувани инвеститори, които да подпомогнат българската индустрия, заключи Робев.