Годишната реч на Урсула фон дер Лайен – прочит между редовете

15.09.2021

Изказването на госпожа Урсула фон дер Лайен повтаря в много аспекти първото й послание от миналата година, тъй като основните проблеми бяха едни и същи. В това изказване обаче тя отдели много време по новия казус, който стои пред европейските страни-членки, а именно ваксинационният процес, коментира в „Още от деня“ бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Тя смята, че това е основният начин за справяне с всички кризи – и икономически, и политически в Европейския съюз, отбеляза Керемедчиев.

По думите й е притеснителна голямата разлика в нивата на ваксинация в страните-членки на ЕС. „Тя негласно визираше България, тъй като ние сме последни с 20% ваксинация“, обясни Керемедчиев и добави, че очаква в следващите седмици натискът към страната ни за ваксинация да се усили.

Бившият зам.-министър на външните работи прогнозира, че правителството ни, дори и служебно, ще бъде подканено от ЕС да премине към задължителна ваксинация на определени групи от хора.

Той коментира и онази част от експозето на Урсула фон дер Лайен, в която се казва, че европейските страни имат големи различия по отношение на мигрантския натиск. Според фон дер Лайен ние трябва да спираме нелегалната миграция, но трябва да даваме убежище на онези, които търсят такова по легални начини.

Що се отнася до общата система за отбрана, това е много трудно постижимо желание на фон дер Лайен, коментира Милен Керемедчиев, но то кореспондира с предстоящето председателство на Франция догодина на ЕС. В годината на Франция ще започнат първоначални преговори за създаване на сили, които да се координират с НАТО и САЩ.