Пандемията и Европа. Реакцията на институциите

26.01.2021

В Европарламента днес се дебатира темата за ваксините срещу Covid-19. Има ли тайни около договорите, бавна ли е процедурата около одобряването им, какъв ще е графикът на доставките и защо се бавят?

Европейската комисия иска да упражнява надзор над количествата ваксини, които фармацевтичните компании в ЕС изнасят за трети държави.

Причината – споровете между Брюксел и „Астра Зенека“ за невъзможността на компанията да достави договорените за първите три месеца на годината дози за държавите от ЕС и подозренията, че количествата, предназначени за европейския пазар, се изнасят за други държави.

Ваксината на „Астра Зенека“ все още не е получила зелена светлина, но днес изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата каза, че се очаква това да стане по план – до края на януари.

Настояват и за създаване на механизъм на прозрачност – тоест, всички фармацевтични фирми да предупреждават Брюксел, когато изнасят за трети страни.

„ЕС не оспорва факта, че и други държави се нуждаят от ваксини, нека да бъдем абсолютно ясни. Но също така е абсолютно сигурно, че Европейският съюз е инвестирал средства в тези компаниите, за да е сигурен, ще се получи дозите, от които се нуждаем за ваксинационните кампании в държавите членки. И то не в някакъв произволен момент във времето, а веднага след като бъде издадено разрешението от Европейската агенция по лекарствата. И ако видим, че компанията в момента продължава доставките на ваксини, ние имаме право да питаме защо тогава не е в състояние да достави и ваксините, които ЕС е поръчал“, каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.