Епизод 24: Как селцето Санкт Корона в Долна Австрия се превърна от зимен в летен курорт

25.09.2021

Ще дойде ден, когато ски пистите ще се превърнат в зелени поляни, когато снегът ще избяга към високите върхове, когато ските и сноубордовете ще отстъпят място на планинските велосипеди, а лифтовете и влековете вече няма да са същите. Това предсказание всъщност не е никакво предсказание, тъй като вече се случва. Много алпийски курорти в Европа са принудени да приемат новата действителност, налагана от климатичните промени, а напоследък и от Ковид пандемията.

Покриването на ледниците, оръдията за изкуствен сняг, затварянето на хотели, ограничаването на достъпа, PCR-тестовете и помощите за пострадалия туризъм са временни спасителни мерки. Европейските планове за драстично намаляване на вредните емисии до 2030 година са дългосрочни. Пистите не могат да останат празни месеци наред. Влековете не бива да спират задълго. Съоръженията в планината трябва да носят здраве, удоволствие, разнообразие и доходи.

Трябва, но как? Достоен отговор на големия въпрос дава селцето Санкт Корона в Долна Австрия. То е на час път с кола от Виена и е разположено на 900 метра надморска височина. Още преди шест години местните хора се отказали да го развиват като ски курорт. Отдръпването на снега за все по-дълги периоди стопило броя на туристите от 70 на 25 хиляди за две десетилетия.

Карл Моргенбесер, бивш инструктор по сноуборд: „Бяхме 100 процента ориентирани към зимата, но поради климатичните промени и промените в туризма лятото започна да става все по-важно за нас. От 2015-та се ориентирахме към този сезон.“

Край селото бил изграден парк за летни планински забавления с шейни на релси и места за катерене. Но истинската промяна дошла с появата на трасетата за планинско колоездене. Те придали нов облик и дали нов шанс на лифтовете в района. Голямата гордост на местните хора е оригиналната приставка, разработена за влековете тип „котва“.

Карл Моргенбесер, бивш инструктор по сноуборд: „Мисля, че първи в света направихме летен вариант на влек-котва. Проучванията и изчисленията ни показаха, че големите лифтове не са рентабилни за изкачване на велосипеди. Но този влек е много подходящ. Трябваше само да разработим наша собствена система за закачане.“

Идеята за ефективно и лесно прикачване на колелото сполетяла Симон Ханл, докато гледал телевизия с приятелката си. Той побързал да слезе в работилницата си в мазето. Грабнал парчета от ленти и връзки за обувки и сглобил първия прототип на лятната приставка за влека. Изобретението на Ханл вече се радва на широка употреба по пистите на Санкт Корона.

Симон Ханл: „До момента нямаме никакви оплаквания. Съоръжението се ползва и от деца, и от възрастни. Лесно е за употреба, тъй като желанието ми беше именно такова – да го направя колкото се може по-лесно за използване.“

Трасетата за каране са разнообразни – като дължина, денивелация и степен на трудност. Те привличат както начинаещи, така и по-напреднали велосипедисти. И най-важното – курортът привлича цели семейства.

Лиза Гьошел: „Идваме тук предимно през уикенда. Мъжът ми обича да кара планински велосипед, а там, където живеем, няма много трасета. Тук, обаче, е много удобно. Има и голям парк за децата и обичаме да идваме и да прекарваме времето си заедно, семейно.“

Самият коронавирус помага по неочакван начин на Санкт Корона. Ограниченията от началото на пандемията са тласнали много австрийци към спортовете на открито. Тази тенденция е увеличила годишния брой на посетителите в курортното селце до 130 хиляди. А това е близо два пъти повече от най-добрите времена, когато местните писти са били покрити с пръхкав, естествен сняг.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов