Новите тенденции в енергийното мислене на Германия и Франция

09.10.2021

Ще се справи ли Европа с енергийната криза? Според експерти, сега е настъпил моментът, в който трябва да бъдат преосмислени енергийните решения, които Старият континент е свикнал да взема в подобни ситуации. За нови тенденции в енергийното мислене в Германия и Франция разказват Милен Атанасов и Биляна Бонева в рубриката „Презареждане“.

Прекалено дълга суша, горещини, непоносим пек, неочакван студ, пагубен мраз, енергийна недостатъчност, зависимост от изкопаеми горива, неудържимо поскъпване на природния газ, а оттам и на тока, водата, стоките… Като че ли климатичните предизвикателства и сложните енергийни интереси и действия са се наговорили, за да попарят надеждите за преход към възобновяеми източници и качествена земеделска продукция.

А дали не е точно обратното? Дали енергийният натиск и притесненията няма да задвижат по-бързо европейските политики и действия към точните и устойчиви решения? От най-голямата европейска научна организация „Фраунхофер“ са изчислили, че инсталирането на фотоволтаични панели върху четири процента от обработваемите земи в Германия би задоволило нуждите от ток на цялата страна при сегашното потребление. При това съвсем не се налага въпросните земи да се лишат от земеделска продукция. Напротив. Монтирането на така наречените агро-волтаици предлага печеливш ход и за двата сектора.

И то не само в Германия, а навсякъде. Опитът на френските лозари е обнадеждаващ. Пиер Ескюди допреди няколко години не е и сънувал, че лозята му ще произвеждат хем грозде, хем електричество. Няколко компании в Европа разработват подобни слънчеви технологии, за да покрият различни култури – от житни полета до овощни градини. Тази година агроволтаиците получиха допълнителна възможност да докажат предимствата си в югоизточна Франция. Силни студове през първите месеци на 2021 г. и жесток пек, който нажежаваше въздуха, докато гроздето наедряваше. Тези крайности на времето увредиха голяма част от реколтата.

Слънчевите панели обаче опазват лозята на Пиер Ескюди, като се превръщат в щит срещу ниските температури или изпепеляващото слънце. Тези инсталации са подвижни. Те могат да се командват, за да променят ъгъла и активната си площ. В резултат панелите се превръщат в уютна преграда срещу измръзване или пък допускат желаното количество светлина и топлина за оптимално развитие на лозята.

Пиер Ескюди, производител на вино: През дните със силни горещини лозето получава защита, благодарение на тестовете, направени специално за фотоволтаичните системи. Ние допускаме повече или по-малко слънчево греене в зависимост от времето и изчисленията.

Лозарите добре познават ефекта от сушата и силното слънце върху качествата на гроздето. Силно изпечените зърна са с повишено съдържание на захар. Контролирането на слънчевото греене чрез агриволтаиците балансира количеството на захарта в зърната и позволява да се избегне прекалено високия алкохолен градус по време на ферментацията.

Пиер Ескюди, производител на вино: След четири години на опити, резултатите са доста добри. Постигнахме желаното намаляване с половин градус за сорта Шардоне, точно под панелите, в сравнение с останалите лозови насаждения.

Технологията, разбира се, изпълнява и основното си предназначение – да произвежда чиста енергия от възобновяем източник, която се потребява в района. Добивът на електричество от агроволтаиците все пак е съобразен с опазването на насажденията, така че крайните резултати са с 15 до 20 на сто по-ниски от обичайните. Но дори и при тези стойности лозята на Пиер Ескюди произвеждат електричество, което осигурява енергия за 650 домакинства в околността. Възможно ли е тази технология да е отговор на климатичните и енергийните предизвикателства в бъдеще?

Пиер Ескюди, производител на вино: Не знам дали това е бъдещето за всички, но аз лично смятам така. При всички случаи ще се нуждаем от решения, ако искаме да запазим местните сортове грозде. Нуждаем се от тези мерки, защото е очевидно, че от средиземноморски климатът тук се изменя към полупустинен. Не знам колко ще продължи този цикъл, но той е тук сега. Преди 30 години смятахме температурите до 32 градуса за екстремни, а днес те достигат вече 38-40 градуса.

Бъдещето на бързо променящия се свят крие какви ли не изненади. Но в настоящето, когато една трета от реколтата от грозде във Франция е загубена, а цените на енергията не спират да растат, стопанството на Пиер Ескюди продължава да произвежда качествено вино и стабилни количества слънчев ток.

Автори: Биляна Бонева и Милен Атанасов