Как пандемията се отрази на туризма и може ли туристическият бранш да излезе от икономическата криза?

29.11.2021
snimka

Пандемията, която започна в началото на 2020 срина икономиката на целия свят и предизвика икономическа криза. Резултатът е видим и днес, почти 2 години след началото на пандемията – цените на горивата растат, електроенергията поскъпва, което води до повишаване на цените на стоките от първа необходимост, както и на много други стоки и услуги.

Преди пандемията икономиката на България също бе крехка, но коронавирусът спомогна и от началото на пандемията има сериозен спад в икономиката на България. Един от най-засегнатите отрасли е туристическият. Постоянното затваряне и отваряне на ресторантите, кафетата и хотелите от началото на пандемията до днешна дата се оказа пагубно за туристическия бизнес. В резултат, много от хотелите в зимните курорти предпочетоха да не отворят врати за тазгодишния зимен сезон. През лятото по-малките хотели и къщи за гости по родното черноморие също останаха затворени. Много от собствениците си останаха без персонал по време на локдауните и изпитват трудност да намерят нови кадри. Хората, които работят в бранша също се пренасочват към други сфери, защото нестабилната пандемична обстановка не може да им осигури постоянни и добри доходи. Целият туристически отрасъл страда от неадекватните мерки на управляващите. Работодателите не могат да осигурят доходи на работниците си, ако утре трябва да затворят хотела или ресторанта си. Работниците, които са квалифицирани в бранша, си търсят друга работа, защото имат нужда от сигурност и постоянни доходи.

Излизането от тази икономическа криза ще е трудно, но не и невъзможно. Като за начало, туристическият бранш трябва да бъде подкрепен и подпомаган от държавата. Когато се наложи заведенията и хотелите да бъдат затворени, то на собствениците трябва да се отпусне помощ, с която да покриват разходите си и да плащат на работниците си, за да може персоналът да има някакъв доход и при отваряне, да се завърне на работното си място.

Хотелиерите и ресторантьорите също трябва да намерят друг подход за справяне с кризата, защото много от тях завишават цените на предлаганите от тях услуги, което отблъсква потенциалните клиенти. За сравнение, ако искате да прекарате новогодишните празници в Банско, то за три нощувки ще трябва да заплатите близо 1200лв за двойна стая. За почти същата сума може да отидете на почивка в Египет за 7 дни. Завишаването на цените по време на пандемия няма да помогне на бранша, а напротив. Хотелиерите и ресторантьорите трябва да заложат на повече промоции, на по-приемливи цени, което би довело повече клиенти.

Излизането от тази икономическа криза ще е трудно не само за туристическия бранш, но и за всички засегнати отрасли. За да се случи плавно и за да бъде успешно, държавата и бранша трябва да работят заедно.

Мария Нишанджиева