Предложения за преодоляване на кризата, предизвикана от COVID-19, в културата

29.11.2021
snimka

от Лилия Якимова

Дълъг е разговорът за проблемите в културния сектор и много са промените, от които той се нуждае, за да се гарантират доброто възнаграждение на артистите, качеството на продуктите им, наличието на дългосрочна визия за развитие и преосмислянето на средствата за нейното осъществяване.

Пандемията от COVID-19 постави културата пред допълнителни сериозни изпитания – театри, кина, галерии, музеи се видяха принудени да затворят врати за дълги периоди, редица артисти с месеци не можеха да практикуват своите професии. Така, настрана от по-сложния дебат за дългосрочното развитие на културата, на преден план идва нуждата и от непосредствени мерки, които да върнат сектора към живот. Различни предложения могат да се дадат за това как да се намери изход от COVID кризата – някои за това как държавата да се включи в спасяването на културни институции, а други за това как самите културни институции да се адаптират към ситуацията на „новата нормалност“.

Дали културата да се финансира от държавата или да се води по пазарния принцип, е въпрос, по който дълго може да се дебатира, но в условията на пандемия, застрашаваща не просто развитието, а самото съществуване на бранша, държавното подпомагане под някаква форма изглежда по-наложително от всякога. Една възможна идея за справяне с кризата е отпускане на помощ за свободни артисти и за независими културни институции, които поради заповедите на Министерството на здравеопазването не са имали възможност да осъществяват своята работа. Ограниченията, наложени от властите, оставиха много от независимите артисти без работа и лишиха редица културни пространства от шанса сами да си набавят средства. Затова за тях е нужна някаква компенсация.

Възможно предложение са и ваучери за култура, с които да могат да се заплащат например билети за театър, кино, изложби и т.н. или да се закупуват книги. Дали предоставяни директно от държавата, дали от работодатели на служители или от учебни заведения на учащи, ваучерите биха могли да послужат като алтернатива на директното финансиране. Вдъхновение може да се почерпи от примера на Франция, където по-рано тази година бе обявено, че всеки, навършил пълнолетие, ще получи „културен пропуск“ на стойност 300 евро[1]. Подобен ваучер би подпомогнал възраждането на сектора и би подтикнал гражданите да бъдат по-активни участници в културния живот на страната.

Настрана от тези идеи, вече действащите зелени сертификати също дават надежда на организаторите на културни събития. За ваксинирани и преболедували посещенията не са проблем, но може да се работи за улесняване процеса на тестване – например чрез осигуряване на мобилни лаборатории пред театри, кина, галерии, музеи и други зали. Може да се помисли и за предоставяне на отстъпка от цената на тест (или дори безплатен), стига желаещият да може да докаже, че такъв му е нужен именно за вход на културно събитие – като покаже например билет за въпросното мероприятие.

Една мярка, която би помогнала за справяне с кризата в книгоиздаването, е запазването на ДДС на книгите на 9%. През месец март тази година анкета на асоциация „Българска книга“[2] показа, че 3/4 от запитаните представители на книгоиздателския бранш намират намаляването на данъчната ставка за най-ефективната помощ за сектора през 2020 година. Мярката бе наложена като временна за периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г., но представителите на бранша настояват тя да остане постоянна. По-ниската ставка, освен за изход от настоящата ситуация на COVID кризата, би помогнала и за цялостното развитие на сектора.

Гореспоменатите идеи изискват участието на държавата под една или друга форма. Има обаче и идеи, които самите културни дейци и институции могат да приложат, за да привлекат повече посетители или да улеснят достъпа до събития. „Новата нормалност“ постави много препятствия пред общуването, но някои организации успешно се адаптираха към изискванията на средата. През месеците на пандемията много семинари и събития се излъчваха на живо в социалните мрежи безплатно, но онлайн пространството предоставя възможност и за печалба. Хибридно се проведе например фестивалът „Синелибри“ – филми се прожектираха в кина, а подбрани заглавия бяха достъпни и в онлайн стрийминг платформа срещу цената на редовен билет. Така „Синелибри“ имаше възможност да генерира приходи дори и от почитатели, които избраха да не присъстват на място. Този подход би могъл да се приложи и да бъде от полза за още много други събития. Също така той улеснява достъпа до култура на хора, които по една или друга причина все още нямат зелен сертификат.

Друго предложение, с което да се улесни организацията и да се привлекат посетители, е повече мероприятия да се провеждат на открито. Панаирът на книгата пред НДК, откритите сцени в Борисовата градина и парка на Военната академия, спектаклите на Софийска опера на езерото Панчарево, литературните четения на Столична библиотека на площад „Славейков“ и т.н. доказват, че градските пространства имат потенциал да станат сцена за качествени културни събития. Проявите на открито улесняват прилагането на епидемиологичните мерки и често предоставят възможност за по-многобройна аудитория. Затова биха могли да се утвърдят като пазарно успешен подход.

За да се пребори кризата напълно и светът да се върне към стария си ритъм, всяка мярка трябва да идва в съчетание и с активна информационна кампания за ваксинация. А след адресирането на проблемите, предизвикани конкретно от COVID-19, които изискват по-навременни решения и по-спешни действия, трябва да се работи и за едно цялостно преосмисляне на финансирането на културната дейност. Увеличение на процента, предвиден за култура, от бюджета на страната, дебати за правилното му разпределяне и промени в отделни закони са сред нещата, които, след преодоляване на COVID кризата, редица творци и експерти се надяват да видят осъществени в близкото бъдеще.

[1]Стойкова, Ива. Французите над 18-годишна възраст получават 300 евро за културни мероприятия, [23.05.2021], достъпно на: https://bntnews.bg/news/francuzite-nad-18-godishna-vazrast-poluchavat-300-evro-za-kulturni-meropriyatiya-1156809news.html

[2] Намалената ставка на ДДС върху книгите: най-голямата помощ за книжния бизнес в условия на пандемия [08.03.2021], достъпно на: https://www.abk.bg/news/view/274