40 години от обявяването на Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа

21.05.2021

Тази година се навършват 40 години от обявяването на славянските учители Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Западно и средноевропейският митрополит Антоний за пръв път ще отслужи тържествена литургия на централния олтар в църквата Сан Клементе.
Посланикът ни във Ватикана Богдан Паташев коментира инициативата с видеообръщение на посланици и кардинали по случай 40-годишнина от обявяването Светите братя за съпокровители на Европа.

„Бях изненадан, че се отзоваха посланиците от цяла Европа по повод 40-годишнината от обявяването на Кирил и Методий за съпокровители и ми хареса отношението на посланиците на страни като Ирландия, Португалия и Германия, които не са тясно свързани с чувствата, които ние изпитваме към светите братя Кирил и Методий, но изпратиха много хубави послания за това каква е била мисията им като обединители на Европа още в 9 век и как сега с посланието, което отправя Папа Йоан Павел преди 40 години за една Европа да бъде виждана като една Европа с християнски корени и която е един общ континент“, сподели посланикът ни във Ватикана.

Богдан Паташев подчерта и приноса на Светите Братя и тяхната мисия. „Те са предприели много смели стъпки, тяхната мисия е започнала с вяра, че християнството е важна ценност за тази цивилизация и за да бъде предадено християнството подходът е бил с предаване на народен език и това богатство е ценено и до ден днешен.

Тяхната мисия е пророческо, хиляда година след това става факт.“
Посланик Паташев отбеляза и доброто отношение към Светите братя. „Ватикана и Рим винаги са подкрепяли мисията книгите да бъдат преведени на славянските и на родните езици. В края на 19 век един папа обявява Светите братя да бъдат почитани в целия католически свят, не само на Изток, по-късно Папа Йоан Втори ги обявява за съпокровители на Европа, така че имаме един низ от жестове от страна римските папи и Светия престол на признание и на уважение към цялостното им дело“, коментира Богдан Паташев.