Андрей Ковачев: Искаме страните от Западните Балкани бързо да са част от ЕС

23.04.2021

Перспективата на Западните Балкани за присъединяване към ЕС – коментар в студиото на евродепутата Андрей Ковачев.

Днес беше обявено създаването на ваксинационни центрове по границата с Република Северна Македония.

Над 1 700 македонски граждани, една част от които са с българско гражданство, в първите 24 часа са заявили желание да получат ваксинация на граничните пунктове. Смятам това за една изключително добра българска инициатива, показваща солидарност с нашите сънародници от другата страна на границата, заяви българският евродепутат Андрей Ковачев.

Евроинтеграция означава, че и двете страни трябва да си свършат домашните задачи – и ЕС трябва да е подготвен за ново разширение, и страните-членки трябва бързо да преодолеят това, което ги е спъвало – миналото, реформите, въвеждането на общо европейско законодателство, обясни той.

Защо искаме страните от Западните Балкани много бързо да са част от ЕС? Защото сме в конкуренция с Русия и Китай и те се опитват да увеличават своето влияние в региона, каза още Ковачев.

Той призова Сърбия да следва общата европейска политика за сигурност и европейска външна политика. Сърбия е страната от Западните Балкани, която в най-малък процент следва общата външна политика на ЕС.

Трябва да бъде върнато доверието към договора между България и Северна Македония, да се седне на масата и да се начертае онази пътна карта, която ще даде възможност на двете страни да определят бъдещето на региона, каза Илхан Кючюк, евродепутат от „Обнови Европа“. Според него ще се мине към политиката на малките стъпки и бързи решения не може да се очакват.

Считам, че всяко следващо българско правителство трябва да положи по-големи усилия за постигане на истинаска интеграция с Република Северна Македония, защото лесно е да обвиняваме колегите зад граница, те наистина имат голяма вина…. но съм сигурен, че и България може да предприеме много повече, защото ние … нито отделихме повече средства за икономическо сътрудничество, нито повишихме свързаността, каза Петър Витанов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите.

Ангел Джамбазки, евродепутат от Групата на консерваторите и реформистите смята, че има намеса на трета страна в отношенията между Скопие и София и това е Сърбия. „Виждате всички операции срещу България къде се подготвят, и от къде се вдъхновяват, къде се организират“. Според него елитът на Северна Македония е много повлиян от своето югославско и просръбско минало.