Европейска среща на върха за Западните Балкани – инвестиции, помощ с ваксини

06.10.2021

В Декларацията от Бърдо след Срещата на върха ЕС препотвърди ангажимента си към европерспективата на Западните Балкани, но без конкретен краен срок за преговори и евентуално членство.

Европейската комисия ще инвестира 9 милиарда евро под формата на грантове в шестте държави, които ще доведат до още 20 млрд. допълнителни вложения.

В Бърдо президентът Румен Радев проведе две срещи с премиера на Северна Македония Зоран Заев. След срещата, продължили по-дълго от очакваното. Стана ясно, че Северна Македония ще представи на България протокол „5+1“ с гаранции за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. В него се очаква РСМ да промени конституцията си така, че македонските българи да бъдат записани като държавнотворните народи в югозападната ни съседка; да спрат преследванията и гоненията срещу македонските българи, сигнали за които през последните няколко седмици постъпват към София на фона на преброяването, което тече в Скопие; не на последно място Скопие да се откаже от езика на омразата и да адаптира учебните си програми по история.

Вижте прякото включване на живо от Бърдо на специалния пратеник на БНТ Александър Марков.