Германия след изборите – как ще се отрази новата ситуация в Берлин на Европейския съюз

27.09.2021

Германските социалдемократи, позиционирани в център-ляво победиха с малка преднина консерваторите на Ангела Меркел. Лидерът Олаф Шолц каза, че има ясен мандат да формира правителство. Двете партии управляваха заедно години наред, но това едва ли ще продължи.

Кой ще управлява страната? Как резултатът от изборите в Германия ще се отрази на лидерството в Европа? Какви са прогнозите – разговор от Берлин с Весела Чернева – програмен директор на Европейския съвет за външна политика.

Много динамично развитие през последните седмици в тази предизборна кампания. Нещо доста непривично за германската политическа традиция, коментира Весела Чернева. В отговор на въпрос какво следва в лидерството на Европа след Ангела Меркел, програмният директор на Европейския съвет за външна политика каза: Това е оспорвана титла – лидерството на Европа. Френският президент Макрон, когото също очакват избори през май догодина, би искал да носи тази титла. Холандският премиер Рюте би оспорил това. Въобще, изглежда не е толкова лесно да се влезе в обувките на Ангела Меркел, но ролята на Германия ще продължи да бъде водеща.

Европейците очакват от Германия все така да бъде моторът, който да бута Европа напред и това ще бъде голямата задача на следващия канцлер… За Източна Европа обаче е ясно, че Меркел с всичките й търпимости спрямо хора като Орбан, Борисов, Вучич и други, все пак беше най-чувствителна към проблемите на Централна и Източна Европа. Имаше най-много чуваемост в Берлин по време на нейното управление“.