Гласуване в ЕП за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

07.07.2021

Както знаете, Европейският парламент потвърди в дебата си необходимостта от присъединяването на България към шенгенското пространство и призова Европейския съвет незабавно да предприеме действия за приемането на страната ни, Румъния и Хърватия в Шенген. Как протекоха дебатите и какво предстои да се случи – вижте във видеото от нашата кореспондентка в Брюксел Десислава Апостолова.

Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи:
„Нека лятото на 2021 бъде лятото на свободата. Нека това ни вдъхнови напълно да възстановим свободата на движение и да подготвим Шенген за бъдещето, за да могат нашите деца да пътуват, следват и живеят, където пожелаят в Европа и когато пожелаят. И нека да завършим шенгенското пространство – време е България, Румъния и Хърватия да заемат своите места в него“.

Таня Файон – евродепутат от Групата на социалистите и демокрацията:
„Искаме да завършим изграждането на шенгенкото пространство. България и Румъния все още са в чакалнята на Шенген повече от десетилетие. Хърватия е поела по добър път и също очаква решение. Но решението за това е в
ръцете на държавите членки. В парламента не можем да приемем да има Европа на две скорости“.

ЕП има дебатират и новия закон за ЛГБТ общността в Унгария и проблемите с върховенството на закона в Унгария и не само там. И двете теми са във фокуса на вниманието в последно време, замесиха се дори във футболното първенство. Какво е новото?