Мерки преди Великден в Германия. Коментар на Капка Тодорова

24.03.2021

В отговор на третата вълна от коронавируса Германия удължи строгите мерки с още три седмици, вместо да предприеме постепенно отваряне, както планирано. Стана ясно, обаче, че няма да има пълна блокада по време на Великден идната седмица. Още подробности за мерките разказва Капка Тодорова.

Ден след като бяха въведени безпрецедентно строги мерки, канцлерът Меркел оттегли част от тях и дори се извини на германските граждани, тъй като стана ясно, че не може да бъде затворена страната за 6 дни както беше предварително планирано, включително и магазините да не работят. По Великден хранителните магазини ще работят така както винаги са работили.

Великден в страната съвпада с изборите в България. Този път в Германия са открити рекорден брой секции – 69. Секции имав почти всеки регион и живеещите наоколо ългари имат възможност да гласуват, каза Капка Тодорова. Поради строгите мерки срещу корона вируса е подадено запитване как да се проведат изборите и в момента се очаква отговор от германска страна. Твърде вероятно е това решение да бъде взето на локално ниво, тъй като сега мерките важат за всички, но всяка провинция и всеки град биха могли според наличието на свободни полицейски сили, които ще трябва да се погрижат за спазване на дистанция. Засега всичко е доста неясно как точно ще се проведат изборите и дали ще бъдат отворени всички 69 секции, но това ще стане ясно до дни, каза Капка Тодорова.