Оценка на ЕП за върховенството на закона в България

28.09.2021

Делегацията на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент продължава обиколката си с мисия в Будапеща, за да провери ситуацията с върховенството на закона, състоянието на медиите, правата на малцинствата. Преди това евродепутатите посетиха Словакия и България.

„Това, което видях в България, е, че проблемите са огромни, достигат много дълбоко, засягат различни части от обществото. Освен това видях и силно ме окуражава това, че има много хора с твърда решимост да променят България, да реформират страната. Осъзнавам, че това няма да бъде лесен процес, но имам вяра в решимостта на тези хора“, каза ръководителката на делегацията София ин`т Велд в интервю за „Европа отблизо“.

Вижте цялото интервю на Ирина Цонева със София ин`т Велд във видеото.

Напрежението между Косово и Сърбия и европейската перспектива на Балканите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в Скопие и Тирана. Тя се среща с албанския министър-председател Еди Рама и северномакедонския премиер Зоран Заев. Темата е разширяването на ЕС към Западните Балкани. Това се случва на фона на продължаващо напрежение и съсредоточаване на военни и полицейски сили между Косово и Сърбия.

Защо пак е неспокойно на Балканите? Вижте във видеото разговор по темата с Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.