Ще втвърди ли ЕС позицията си към Русия заради напрежението в Украйна и случая Навални

28.04.2021

Руският външен министър Сергей Лавров демонстрира чувство за хумор към факта, че България е разследвала руска намеса в серията взривове в складовете за боеприпаси у нас. „Хубаво е, че още не ни обвиняват за убйиството на ерцхерцога Фердинанд“, коментира той.

Според него Европейският съюз трябва да проучи защо частни предприемачи имат отношение към подобни съоръжения.

Руската агенция РИА Новости, която цитира Лавров, припомня, че с убийството на Фердинанд започва Първата световна война.

Днес следобед Европейският парламент ще изслуша върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност за отношението на Съюза с Русия. Сред ключовите теми е ситуацията с руския опозиционер Алексей Навални.

По тази и други теми е разговорът ни с анализатора Димитър Бечев, който в момента работи в Оксфорд.

Европа може да предложи единна политика спрямо Русия, въпреки, че много често обвиняваме Европейския съюз за разнобой в позициите, смята Димитър Бечев. Той припомни, че на Русия са наложени санкции. Според анализатора, призивите на президента на Франция за рестарт на отношенията с Русия едва ли ще получат зелена светлина. За отношенията с Русия трябва да се съди по конкретните действия, а не по думите.

Вижте във видеото целия разговор.