Урсула Фон дер Лайен с годишна реч за състоянието на Съюза

15.09.2021

Годишната реч на председателят на Европейската комисия „За състоянието на Съюза“ Урсула фон дер Лайен е централна тема в това предаване.

Пред Европейския парламент в Страсбург Урсула фон дер Лайен очерта най-неотложните задачи пред общността и действията, които Комисията ще предприема за да се справи с предизвикалетствата. Кред акцентите са продължаващата битка с КОВИД-19, кономическото възстановяване, климатичните промени и сигурността и миграцията.

„Изправени пред най-голямата здравна криза в света от повече от век, избрахме да водим тази битка заедно за да може всички да имат равен достъп до ваксини“, каза в речта си Урсула фон дер Лайен. „Изправени пред най-сериозната икономическа криза от десетилетия – избрахме да се изправим срещу нея като един, благодарение на Плана за възстановяване на Европа. На най-сериозното климатично предизвикателсво отговорихме със Зелената сделка. Направихме го заедно и искам да благодаря на невероятните комисари, с които имам честта да работя рамо до рамо. Направихме го заедно като парламент съставен от 27 страни-членки. Направихме всичко като един, като Европа и можем да се гордеем със себе си“.

Речта беше последвана от дебат в Европейския парламент.
„Действително имаше много оптимизъм в речта на Урсула фон дер Лайен днес. Даже критиките на речта казаха, че като че ли са подценени въпросите свързани с предизвикателствата, които стоят пред нас, и за грешките, които допусна все пак Европейския съюз при управление на кризата“, каза Ивайло Калфин, бивш член на Европейския парламент и бивш министър на външните работи на България в първи коментар на вече традиционното обръщение на Председателя на ЕК към Европейския парламент. Според Калфин, който сега е ръководител на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, „този оптимизъм е оправдан защото ако погледнем крайния резултат, основата на речта на Урсула фон дер Лайен беше, че Европа за първи път, особено в сравнение с предишната криза (през) 2008 година, се справи много по-добре, много по-организирано. Тя напомни, че след 2008 година трябваха 8 години за да се възстанови икономиката, а сега само за една година се връщами обратно на предкризисните равнища“.

Вижте във видеото целия разговор с Ивайло Калфин.