Защо стадионът в Мюнхен няма да бъде осветен в цветовете на дъгата?

22.06.2021

Редица европейски политици се намесиха в спора между УЕФА и общината на град Мюнхен дали стадионът в града да бъде осветен в цветовете на дъгата за утрешния мач от Евро 2020 между Германия и Унгария.

Футболната централа отхвърли предложението с аргумента, че това ще бъде политическо послание в отговор на унгарски закон. Ги Ферховстад, евродепутат и бивш премиер на Белгия, дори написа във Фейсбук – „нека хвърлим светлина върху основните права в Европа. Няма Виктор Орбан да решава как да блести стадиона“.

Всичко започна преди няколко дни, когато кметът на Мюнхен – Дитер Райтер, обяви, че ще напише писмо до УЕФА, в което да поиска стадионът в Мюнхен да бъде осветен със седемте цвята на дъгата на 23 юни, когато ще се играе поредният мач от Евро 2020 – този между Германия и Унгария.

Красиво и цветно е, но и с много дълбоко послание – пример за приемане на различните и толерантност – така Райтер обясни намерението си. То получи подкрепата не само на местните власти, но и на премиерa на Бавария – Маркус Зьодер.

Идеята всъщност е провокирана от Унгария – там преди седмица беше приет закон, който забранява „популяризирането“в училищата на хомосексуалността сред непълнолетни и смяната на пола. В документа са заложени по-строги наказания срещу педофилията и сексуалните посегателства.

Критиците на закона обаче твърдят, че той „силно ще ограничи“ свободата на изразяване и правата на децата. Нормативният акт предизвика протести. Будапеща реагира остро на идеята за стадиона в Мюнхен.

„Те искат да дадат гласност на това – като смесват спортни събития, които нямат нищо общо с националното законодателство, като смесват спорт с политика. Намирам го за много вредно. Историята показва, че това е лошо, и германците със сигурност са наясно“, коментира Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария.

Днес УЕФА реши, че „Алианц Арена“ в Мюнхен не може да бъде осветена с цветовете на ЛГБТ знамето, защото идеята е политически мотивирана. А УЕФА е „политически и религиозно неутрална организация“. От там посъветваха стадионът да грейне в цветове в деня, на който по традиция се провежда прайд на хората с различна сексуална ориентация. Спорният унгарски закон се оказа не само спортен, но и с политически акцент. Темата е част от Съвета по общи въпроси на ЕС.

„Последните решения на унгарския парламент, според нас, са много обезпокояващи, защото е очевидно, че противоречат на нашите европейски ценности. Подходът към малцинствата, включително и към сексуалните, трябва да е с необходимото уважение. Няма никакво съмнение – трябва да изпратим ясен сигнал!“, заяви Михаел Рот, министър по европейските въпроси на Германия .

Будапеща контрира, че става дума за въпрос от „национална компетентност“.

„Знаете, че законът получи почти 100% подкрепа в парламента, и това трябва да се уважава. Става дума за въпрос от национална компетентност, а националната компетентност не бива да се оспорва. И още веднъж – съветът ми е – прочетете закона и не разпространявайте фалшиви новини“, допълни още Петър Сиярто.

Всичко това се случва на фона на предложение на унгарския премиер Виктор Орбан за частично отнемане на правомощията на ЕП, а Будапеща за пореден път влиза в дързък спор с Брюксел. А кой ще надделее в спортната надпревара между Германия и Унгария – ще стане ясно утре.

Вижте повече във видеото.